HTML

A koreai hullám hátán

A koreai hullám, azaz a hallyu hátáról rácsodálkozunk a hajnali csendesség országára. Többnyire Dél felé tekintünk, de néha átkukucskálunk Északra is. Szigorúan fedezékből.

Friss

Utolsó kommentek

A legendás Kim Sisters útja Szöultól Budapestig

2011.03.24. 14:49 Gianni7

Címkék: zene kim sisters örökzöldek

Sook-ja, Mia és Ai-ja Kim, azaz a legendás Kim Sisters karrierje a koreai háború végnapjaiban indult, majd a mai kpop lánycsapatok kvázi előfutáraként meghódították Las Vegast is.
A három testvér egyike, a jazz-énekesnő Mia Budapesten él, ma is aktív, és magyar férjével közösen rendszeresen fellépnek.
De ne szaladjunk ennyire előre.

  

The Kim Sisters - Try To Remember (1960)

 

A három testvér a hét gyereket nevelő zenész Kim családba született, édesapjuk karmester volt, édesanyjuk pedig a második világháború előtti Korea egyik leghíresebb dívája. A koreai háborúban porig bombázott, szétszakított, koldusszegény országban az édesanyának egyedül kellett gondoskodnia a hét gyerekről, miután férjét az északiak elfogták, majd kivégezték.
1954-ben az egykor ünnepelt énekesnő, hogy családját etetni tudja, jenki kiskatonáknak énekelt a kantinban, majd hirtelen ötlettől vezérelve egy nap magával vitte a jó hangú, akkor 11, 12 és 13 éves lányokat. A vele együtt színpadra álló lányok a korabeli amerikai slágerekkel nagy sikert arattak, a katonák csokival jutalmazták a produkciót, amit aztán a feketepiacon rendes ételre tudtak cserélni.

A kislányok hamar kinőtték a sereget, a következő négy évben egyre népszerűbbek lettek otthon.

A Kim Sisters 1957-ben, Koreában

 

 

1958-ban egy ügynök felfigyelt az éneklés mellett 20 különböző hangszeren játszó trióra és leszerződtette őket Las Vegas egyik szállodájába.
Innentől nem volt megállás, egymást követték a felkérések, Amerikában országos ismertségre tettek szert az Ed Sullivan Show-nak köszönhetően, a Life és a Newsweek magazinok hasábjain is rendre feltűntek.

A Kim Sisters az Ed Sullivan Show-ban:

 

The Kim Sisters - Mr. Magic Moon (1962)

  

The Kim Sisters - You Can't Have Everything (1964)

 

Egészen a hetvenes évekig énekeltek Las Vegas-ban, majd miután férjhez mentek, a család élvezett elsőbbséget a Kim Sisters triójával szemben.

2007 táján rebesgették, hogy Koreában nagyköltségvetésű mozifilm készül az életükről, sajnos ebből ezidáig nem lett semmi.

 

1987-ben Ai-ja betegségben elhunyt, az Amerikában élő Sook-ja ma már csak alkalmanként lép fel, civilben sikeres ingatlanos (hosszú és részletes interjú készült vele a régi szép időkről, ITT olvasható), míg a férjével 2006-tól Magyarországon élő, jazz-énekesnő Mia a mai napig rendszeresen színpadra áll.

Mia Kim & Tommy Vig, Gödör Klub, 2009


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hallyu.blog.hu/api/trackback/id/tr482768084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása