HTML

A koreai hullám hátán

A koreai hullám, azaz a hallyu hátáról rácsodálkozunk a hajnali csendesség országára. Többnyire Dél felé tekintünk, de néha átkukucskálunk Északra is. Szigorúan fedezékből.

Friss

Utolsó kommentek

Könyv: Koreai csaták és harcosok

2011.04.10. 17:18 Gianni7

Címkék: könyv történelem hadviselés

 

 

A koreai történelem és kultúra iránt érdeklődők számára igazi csemege az alábbi könyv:

Csoma Mózes: Koreai csaták és harcosok

„A Koreai-félsziget említésekor elsősorban a hidegháborús konfliktusra, valamint a több mint hat évtizede tartó megosztottságra gondolunk. Kevéssé ismert, hogy a nagyhatalmak ütközőpontjában lévő félszigeten már kétezer évvel ezelőtt is több rivális államalakulat versengett egymással. Az eltelt évszázadok során ráadásul számos külső támadás érte a félszigetet: a kínai hegemón törekvésektől a kitaj betörésekig, a mongol terjeszkedéstől a japánok megjelenéséig számtalan történelmi sérelem hozható kapcsolatba az idegenekkel. A könyv részletesen bemutatja a Koreai-félszigeten lezajlott háborús konfliktusokat az ókortól a modern időkig. A harcok főszereplőit – akik közül többen koreai nemzeti hősök lettek – a szerző külön portrékkal mutatja be a magyarországi olvasóközönségnek. A könyvet nyolc tematikus térkép, valamint több mint 60 szövegközi kép illusztrálja, amelyek nagy része eddig publikálatlan gyűjteményből származik.”

A könyv cérnafűzött, keménytáblás kiadásban megvásárolható-megrendelhető az ELTE BTK Könyv- és Jegyzetboltjában:

1088 Bp. Múzeum krt.6-8.

Tel: 411-6500/5281

www.jegyzetelte.hu

Szólj hozzá!

A legendás Kim Sisters útja Szöultól Budapestig

2011.03.24. 14:49 Gianni7

Címkék: zene kim sisters örökzöldek

Sook-ja, Mia és Ai-ja Kim, azaz a legendás Kim Sisters karrierje a koreai háború végnapjaiban indult, majd a mai kpop lánycsapatok kvázi előfutáraként meghódították Las Vegast is.
A három testvér egyike, a jazz-énekesnő Mia Budapesten él, ma is aktív, és magyar férjével közösen rendszeresen fellépnek.
De ne szaladjunk ennyire előre.

Szólj hozzá!

Milyen zene szól egy koreai fitneszteremben?

2011.03.23. 15:18 Gianni7

Címkék: zene hétköznapok trot daniel kim

Vajon milyen lehet egy átlagos szöuli fitneszterem? Gyanútlan lelki szemeink előtt akaratlanul is megjelennek a k-pop videókból megismert noonák? Gyöngyöző homlokkal hajladoznak jobbra-balra?
Egy feneket fenéket. A fiatal koreai lányok a hazainál (is) jóval élesebb munkaerőpiaci környezetben épp a bányában valamelyik call-centerben dolgoznak 10-12 órát, hol érnek rá ők aerobicra járni.

Egy átlagos koreai fitneszterem bizony az adzsumák terepe. Az ötvenes korosztály ízlésének megfelelően ezért a helyi mulatós zene üvölt a hangszórókból, a trot.
Bővebben Daniel Kim tudósításában:


 

 

(Ami a zenei felhozatalt illeti: 2:00 körül gyanúsan a techno-trance-dance díva, Lee Jung-hyun szól, 2:55-nél pedig három lánycsapat közös projectje, a T-Ara/Seeya/Davichi tagjaiból formálódott Women's Generation, a kérdéses szám pedig a Forever Love.)
 

És ha már testmozgás: a koreai parkok tele vannak kondigépekkel, amit bárki használhat. Ingyen.
Nincsenek lebetonozva, reggelre mégis minden marad a helyén.

Szólj hozzá!

Film: Portrait of a Beauty (Miin-do)

2011.03.22. 13:13 Gianni7

Címkék: filmek kosztümös filmek

 

 

A gyönyörűen fényképezett, a szexualitást és a női testet a koreai mainstream médiában eddigi legkendőzetlenebb formájában megjelenítő kosztümös film korhatáros besorolása ellenére lett igazi közönségsiker. A helyi viszonyok fényében ez azért meglepő, mert az ország lakói kifelé meglehetősen (ál)szemérmesek, mondhatni konzervatívak. És míg a '70-es években a rendőrök még mérőszalaggal ellenőrizték az utcán a miniszoknyák hosszát, és míg a túl szexisnek találtatott videoklipeket mondvacsinált ürüggyel a mai napig cenzúrázzák, addig a Miin-do szinte mindent megmutat, amit egy mozifilm megmutathat.

Szólj hozzá!